Boekenplank

1. Nudge. Richard H. Thaler en Cass R. SunsteinIk heb dit boek ooit eens op de luchthaven gekocht. Allez, 't was dat of ... fin, ik heb het verslonden alsof het de nieuwe 50 Shades of Grey was. 


Dit boek is een ongelooflijke eye-opener over hoe we onze beslissingen nemen, over hoe de stelling: "Iedereen kan toch wel voor zichzelf bepalen wat gezond is en wat niet" als een steenpuist openbarst van de arrogantie. Over hoe meer keuzes er zijn, hoe slechter die gemaakt worden... 


Ons leven wordt bepaald door de keuzes die wij maken en elke keuze die we maken, gebeurt onder een bepaalde invloed. De schrijvers Thaler (Nobelprijswinnaar Economie) en Sunstein (advocaat) gebruiken verschillende inzichten vanuit de psychologie en economie om duidelijk te maken dat mensen zelden rationale keuzes maken en veelal geneigd zijn om suboptimale keuzes te maken. O.a. de overheid heeft dus als taak haar burgers te voorzien van een goed ontworpen keuzestructuur. Kleine nudges (zoals het op ooghoogte plaatsen van gezonde voeding) kunnen mensen helpen om betere keuzes te maken.Dit is een absolute must read voor iedereen die veel beslissingen moet nemen, voor mensen in de gezondheidszorg en aanverwanten, de overheid, voor mensen in de reclame, marketing ... voor iedereen eigenlijk.  Ik geef het maar mee.  (bestaat ook in het Nederlands - zelfde titel)


Copyright @ Ann Vertriest